SUPERPRZEPIS

Roladki z bakłażana wg agabi22

  • 3
  • agabi22
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Roladki z bakłażana wg agabi22 Więcej zdjęć (5)

Przekąska , zakąska która zasmakuje każdemu:)

Składniki:

Roladki z bakłażana wg agabi22

 

 

  • mozzarella do pieczenia 200 g
  • bazylia śwież kilka listków
  • pomidor 1 szt

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki z bakłażana wg agabi22
Bakłażana umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plastry. Moje bakłażany były dość szerokie i z jednego powstało około 10 plastrów. Plastry posolić z obu stron i ułożyć na durszlaku , tak aby sok mógł spokojnie spływać. Po około 30 minutach sól spłukać. Plastry pozostawić do osuszenia. W rondlu rozpuścić masło, dodać szpinak i podgrzewać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól , pieprz oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Ser Feta pokroić w większą kostkę. Mozzarellę i pomidora pokroić w dość cienkie plastry. Bakłażana zarumienić z obu stron - najlepiej na patelni grillowej. Na jednym końcu układać porcję szpinaku, na nim kosteczkę sera feta i zawijać. W drugim wariancie, układać plaster pomidora, sera mozzarella oraz listek bazylii. Zawinąć. Układać w żaroodpornym naczyniu i podgrzewać 15 minut w temp 160 stopni. Te ze szpinakiem podałam z jogurtem naturalnym. Smacznego:)
Roladki z bakłażana wg agabi22
bakłażana umyć i osuszyć pokroić w plastry
Roladki z bakłażana wg agabi22
następnie posolić z obu stron i przełożyć na sitko
Roladki z bakłażana wg agabi22
mozzarellę do pieczenia pokroić w cienkie plastry
Roladki z bakłażana wg agabi22
szpinak rozmrozić na maśle dodać przyprawy