Sposób przygotowania:
Roladki z bakłażana wg agabi22
Bakłażana umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plastry. Moje bakłażany były dość szerokie i z jednego powstało około 10 plastrów. Plastry posolić z obu stron i ułożyć na durszlaku , tak aby sok mógł spokojnie spływać. Po około 30 minutach sól spłukać. Plastry pozostawić do osuszenia. W rondlu rozpuścić masło, dodać szpinak i podgrzewać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól , pieprz oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Ser Feta pokroić w większą kostkę. Mozzarellę i pomidora pokroić w dość cienkie plastry. Bakłażana zarumienić z obu stron - najlepiej na patelni grillowej. Na jednym końcu układać porcję szpinaku, na nim kosteczkę sera feta i zawijać. W drugim wariancie, układać plaster pomidora, sera mozzarella oraz listek bazylii. Zawinąć. Układać w żaroodpornym naczyniu i podgrzewać 15 minut w temp 160 stopni. Te ze szpinakiem podałam z jogurtem naturalnym. Smacznego:)
2milutka
agabi22
dziękuję:) zrobiłam je dla znajomych i bardzo szybko zniknęły ze stołu.
edytaha