Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Roladki z karkówki z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Na zewnątrz karkówka, w środku wędzony boczek, por i masełko... Roladki duszone w jasnym piwie..Dobry pomysł na danie na wiele okazji.

Roladki z karkówki z porem

Składniki:

Roladki z karkówki z porem

 

Sposób przygotowania:

Roladki z karkówki z porem
Karkówkę pokroić na osiem kotletów, rozbić, każdy z nich skropić oliwą z oliwek, przyprawić papryką, solą, pieprzem i marynatą staropolska. Odstawić do lodówki chociaż na godzinę. Na każdym kotlecie kładziemy plaster boczku. Białe części pora przekrawamy wzdłuż na dwie części, układamy po jednej na boczku. Obok pora układamy słupek masła. Zawijamy roladki (możemy spiąć wykałaczkami). Każdą roladkę obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i podsmażamy krótko na rozgrzanym masełku. Przekładamy do rondla. Cebulę kroimy cienko w piórka, wrzucamy ją do rondla z roladkami, podlewamy po trochu jasnym piwem dusząc roladki pod przykryciem tak długo, aż cebula zmięknie.