Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Roladki z królika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mój tata hodował króliki i często to mięso gościło na naszym stole,a to jeden ze sposobów jego przyrządzania.

Roladki z królika

Składniki:

Roladki z królika

 

  • 60dag.udek z królika,
  • 1 dymka,
  • 20dag.włoskiej kapusty,
  • 5dag.sera pleśniowego,
  • 5dag.wędzonego boczku,
  • 1 strąk czerwonej papryki,
  • 2 jajka,
  • 100ml.piwa,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka oregano,
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki z królika
Z udek delikatnie usunąć kości,następnie rozciąć żeby powstały płaty,lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem.Warzywa,ser pleśniowy i boczek pokroić w paski.Jajka roztrzepać z solą i pieprzem,dodać rozpuszczone masło i mieszać,aż zgęstnieje.Na każdym płacie układać po trochę każdego ze składników,polać masą jajeczną i ciasno zwinąć w roladki,spiąć wykałaczkami.Następnie przesmażyć je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.Przełożyć do brytfanki,przykryć,wstawić do piekarnika i piec w 200"C przez ok.30min.W czasie pieczenia podlewać je piwem.Po upieczeniu roladki wyjąć,a sos zagęścić mąką,zagotować i dodać oregano,wymieszać.Włożyć roladki do sosu i podgrzać.