pati1320353

pati1320353

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Roladki z Kurczaczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z aromatycznym farszem szpinakowo-serowym.

Roladki z Kurczaczka

Składniki:

Roladki z Kurczaczka

 

  • 1kg szpinaku
  • 150g fety
  • 50g serka ricotta
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki bulki tartej
  • sol
  • pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka (po ok. 160g)
  • rozmaryn
  • 4 plastry szynki (np.parmenskiej)
  • 200ml bulionu
  • 1 łyżka zagestnika do sosow

Sposób przygotowania:

Roladki z Kurczaczka
1.Szpinak przebrac i oczyscic. Jeszcze mokry wlozyc do duzego garnka i dusic na malym ogniu, az zmieknie. Odcedzic, osaczyc i odczisnac, nastepnie posiekac i wymieszac z rozdrobniona feta, ricotta, bulka tarta i zoltkiem. Doprawic sola i pieprzem.2.Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Mieso umyc, osuszyc, rozbic tluczkiem, doprawic sola, pieprzem i rozmarynem. Na kazdym kawalku miesa rozlozyc po plastrze szynki i niewielka ilosc szpinaku. Filety zwinac w roladki, umocowac wykalaczka i ulozyc w zaroodpornym naczyniu. Zapiekac 30-40 minut, wyjac i odstawic w cieple miejsce. 3.Sos z pieczenia miesa wymieszac z bulionem, zagotowac, po czym zagescic zagestnikiem. Doprawic sola i pieprzem. Roladtki pokroic ukosnie na kawalki, rozlozyc na polmisku i polac sosem. Mozna podac z ziemniakami i warzywami.