kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Roladki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste danie obiadowe, lekkie i smaczne. W moim domu zjadane jest nawet przez dzieci,które nie raz marudzą przy jedzeniu. Mój przepis jest bezglutenowy ale składniki są tak proste że każdy może przyrządzić to danie.

Roladki z kurczaka

Składniki:

Roladki z kurczaka

Mięso i przyprawy:

  • 1 kg fileta z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Panierka:
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • tartej bezglutenowej lub jeśli ktoś nie wymaga tej wersji dania to można dać zwykłą bułkę tartą
  • olej do smażenia

Sos:

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka

Przygotowanie przypraw

Roladki z kurczaka
Przyprawy mieszamy razem a ser ścieramy na tarce

Wszystkie przyprawy odmierzamy i mieszamy razem pamiętając by bazylię rozetrzeć w dłoniach wtedy wydobędziemy z niej więcej aromatu. Ser ścieramy na tarce.

Mięso

Roladki z kurczaka
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w poprzek

Filet z kurczaka oczyszczamy, kroimy na płaty (tak jak na kotlety schabowe) i rozbijamy.

Przygotowanie roladek

Roladki z kurczaka
Zwijamy roladki dociskając boki i obtaczamy w panierce

Na rozbite płaty posypujemy przyprawę , delikatnie wcieramy. Kładziemy kawałek masła, posypujemy serem,zwijamy i obtaczamy w mące z bułką tarta.

Smażenie

Roladki z kurczaka
Pamiętajmy by roladki wkładać na tłuszcz dobrze rozgrzany wtedy ładnie sie będa rumieniły i nie będą piły tłuszczu

Roladki smażymy w głębokim tłuszczu który najpierw trzeba dobrze rozgrzać. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 30 min w temp. 180* C.

Sos:

Składniki na sos łączymy i ucieramy na gładko jeśli jest zbyt gęsty dolewamy wody.

Dopiekanie

Roladki z kurczaka
Roladki w ostatnim etapie pieczenia

Po upływie 20 min. od pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika, polewamy roladki sosem i wstawiamy z powrotem. Po upływie 10 min. wyjmujemy ponownie posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na ok.5 min. by ser się roztopił. Podajemy z ziemniakami.