Roladki z kurczaka z parmezanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezbyt skaplikowane, niezwykle aromatyczne danie.

Roladki z kurczaka z parmezanem

Składniki:

Roladki z kurczaka z parmezanem

 

 

  • Nie podaje dokladnych proporcji gdyz piers z kurczaka, piersi nierowna, takze proporcje nalezy dobrac adekwatnie do wielkosci kawalka miesa ;)

 

 

 

 

  • Plus:
  • kilka wykalaczek
  • folia aluminiowa
  • naczynie zaroodporne

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kurczaka z parmezanem
Piers oczyszczamy i kroimy w w platy jak na duze kotlety.
Nastepnie delikatnie rozbijamy mieso, by go nie podziurawic.
Przyprawiamy sola, pieprzem, ziolami prowansalskimi i papryka.
Na platy kladziemy 2, 3 plasterki czosnku, nastepnie lyzeczka delikatnie kladziemy parmezan.
Nie za duzo, bo bedzie sie wysypywal.
Na to kladziemy nie za duzy kawalek masla
Zawijamy roladki, zaczynajac od strony gdzie jest maslo, naciagajac jednoczesnie troche mieso,
by ser nie wypadal i spinamy z wszystkich stron wykalaczkami.
Nastepnie bierzemy spory kawlek foli aluminiowej i ukladamy na nim mieso, posypujemy ponownie sola, pieprzem,
lisciem laurowym i majerankiemi podlewamy lyzka oliwy i kawalkiem cebuli.
Zawijamy folie, jednak nie dociskamy za bardzo, bo wykalaczki przebija folie (jak mi za przy pierwszej roladce :p)

Wkladamy wszystko do naczynia zarodopornego, potem do lodowki na minimum 30 minut.
Nastepnie pieczemy w piekarniku, przez ok. 30-40 minut (w tym wypadku piekarnik piekarnikowi nierowny), w 220 stopniach C

Ps. Ser nie bedzie sie "wylewal", z roladek, ale da on niesamowity smak, naprawde polecam :)
Smacznego