Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1056]

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świąteczny lub niedzielny obiad często serwuje się u nas roladki mięsne z pysznym farszem. Ostatnio postanowiłam zmienić formę i prezentację dania - zamiast roladek przygotowałam schabowe choinki z farszem.

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem

Składniki:

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem

 

  • 6 kawałków mięsa ze schabu - jak na kotlety schabowe
  • 3 garście szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 duże plastry sera żółtego + opcjonalnie ser do wycięcia dekoracji
  • mleko
  • olej
  • do panierowania: mąka pszenna, 2 jajka, bułka tarta
  • odrobina masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem

Przygotowanie farszu

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem
Do nadzienia wykorzystałam szpinak baby podsmażony z czosnkiem

Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek i szpinak, doprawiamy farsz solą i pieprzem.

Przygotowanie mięsa

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem
Przygotowanie kotletów w kształcie choinek pomogły mi foremki do pierniczków :)

Mięso rozbijamy. Z każdego kotleta wycinamy kawałek schabu w kształcie choinki - posługujemy się przy tym np. foremką do pierniczków i ostrym nożem.

Mięso namaczamy w mleku, przyprawiamy solą i pieprzem.

Faszerowanie

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem
Na połowę schabowych choinek wykładamy ser i farsz szpinakowy

Do przygotowania każdego z kotletów użyjemy po dwie schabowe choinki.

Na trzech z sześciu choinek układamy kawałek sera, porcję szpinaku (część szpinaku można odłożyć do dekoracji) i znów kawałek sera.

Faszerowanie i panierowanie

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem
Brzegi kotletów zszywamy za pomocą nitki, aby farsz nie wypadał

Farsz przykrywamy pozostałymi choinkami. Brzegi zszywamy za pomocą nitki, aby farsz nie wypadał z choinek.

Smażenie i pieczenie

Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszem
Po panierowaniu kotlety smażymy na oleju

Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na złoto na oleju. Kotlety przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia i pieczemy 25 minut w 180 st.C. Po upieczeniu wprawnym ruchem usuwamy nitki.

Kotlety możemy udekorować pozostałym szpinakiem i "bombkami" i gwiazdą wyciętą z sera żółtego.