Sposób przygotowania:
Schabowe kotlety-choinki ze szpinakowym farszemPrzygotowanie farszu
Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek i szpinak, doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Przygotowanie mięsa
Mięso rozbijamy. Z każdego kotleta wycinamy kawałek schabu w kształcie choinki - posługujemy się przy tym np. foremką do pierniczków i ostrym nożem.
Mięso namaczamy w mleku, przyprawiamy solą i pieprzem.
Faszerowanie
Do przygotowania każdego z kotletów użyjemy po dwie schabowe choinki.
Na trzech z sześciu choinek układamy kawałek sera, porcję szpinaku (część szpinaku można odłożyć do dekoracji) i znów kawałek sera.
Faszerowanie i panierowanie
Farsz przykrywamy pozostałymi choinkami. Brzegi zszywamy za pomocą nitki, aby farsz nie wypadał z choinek.
Smażenie i pieczenie
Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na złoto na oleju. Kotlety przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia i pieczemy 25 minut w 180 st.C. Po upieczeniu wprawnym ruchem usuwamy nitki.
Kotlety możemy udekorować pozostałym szpinakiem i "bombkami" i gwiazdą wyciętą z sera żółtego.