Sposób przygotowania:
Roladki z szynki w sosie
Szynkę pokroić na plastry o grubości 1,5 - 2 cm, każdy rozbić cienko tłuczkiem. Robimy farsz: boczek, kiełbasę, słoninę, ogórek i cebulę kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i musztarda, następnie mieszamy.Na plastry szynki układamy nasz farsz, zwijamy jak krokiety. Pomagamy sobie mokrymi rekami w uformowaniu roladki, można też dla bezpieczeństwa zwinąć ja nitką. Oprószamy solą pieprzem i papryką. Na rozgrzany tłuszcz układamy roladki i dusimy na wolnym ogniu aż się zarumienią. Po tym czasie podlewamy wodą, tak aby roladki zakryło i dusimy jeszcze około pół godziny do miękkości. Jeżeli nam zostało farszu to wrzucamy do sosu, polepszy to smak naszego sosu. Gdy roladki już będą miękkie, wyciągamy je i zdejmujemy delikatnie z nich nitki. Jeżeli nie lubimy w sosie "farfocli" to należy przecedzić sos. Na koniec należy mąkę rozrobić z małą ilością wody i wlać do sosu, zagotować i gotowe. Roladki polać sosem i podawać z ziemniakami lub kaszą.