kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Roladki z włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest pyszne ale zdejmowanie liści z surowej kapusty potrafi doprowadzić do szewskiej pasji :D

Roladki z włoskiej kapusty

Składniki:

Roladki z włoskiej kapusty

 

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 25 dkg piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 średnie cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki rosołu warzywnego
  • 80 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 50 dkg marchewki

Sposób przygotowania:

Roladki z włoskiej kapusty
Z kapusty odrywamy 8 największych liści i blanszujemy je po 3 minuty w lekko osolonej wodzie.Na koniec przelewamy zimną wodą.Kroimy pierś kurczaka i razem z cebulą pokrojoną w kostkę i natką pietruszki mieszamy.Dodajemy do nich 2 łyżki musztardy.Doprawiamy pieprzem.
Kładziemy nadzienie na liście, zwijamy roladki i podsmażamy je na maśle.Podlewamy roladki rosołem i dusimy 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.Resztę kapusty szatkujemy, kroimy marchewkę w słupki i dodajemy je do roladek na 20 minut przed końcem duszenia.Gotujemy ziemniaki.
Wyjmujemy roladki.do kapusty dodajemy śmietanę, resztę musztardy i doprawiamy solą i pieprzem.Doprowadzamy do wrzenia.Podajemy z ziemniakami i kapustą.Smacznego!