dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Roladki piersi kurczaka z farszem duszonego szpinaku, cebulki, suszonych pomidorów i sera feta. Bardzo smaczne.

Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Składniki:

Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Przygotowanie mięsa

Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Pokrojone mięso dokładnie nacieramy solą i pieprzem

Piersi płuczemy i oczyszczamy. Osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso dokładnie nacieramy solą i pieprzem.

Pzygotowanie farszu

Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Ser dokładnie mieszamy z uduszonym szpiankiem, cebulką i suszonymi pomidorami.

Cebulę, czosnek i szpinak siekamy. Cebulę przesmażamy na oliwię. Dodajemy szpinak i czosnek. Na końcu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do farszu dodajemy pokruszony ser i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku.

Zwijanie roladek

Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Na kawałku piersi z kurczaka rozkładamy farsz szpinakowo-serowy.

Na plasterkach mięsa równomiernie i dość obficie rozsmarowujemy farsz. Ciasno zwijamy tworząc roladkę. Można spiąć wykałaczką.

Pieczenie roladek

Roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Zwinięte roladki ciasno układmay w naczyniu żaroodpornym.

Zwinięte roladki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Wierch roladek skrapiamy oliwą. Zakładamy pokrywę i pieczemy ok 25 - 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę aby wierzch lekko się zarumienił.
Smacznego!