Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Roladki ze szpinakiem to świetny pomysł na smaczny obiad. Najlepiej podawać je z ulubionymi dodatkami albo po prostu - z ziemniaczkami, sosem i surówką.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką
Mięso umyć, osuszyć, przekroić na 2 kawałki, zbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Natrzeć zmiażdżonym 1 ząbkiem czosnku, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, włożyć rozmrożony szpinak, odparować. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Paprykę oczyścić z nasion, włożyć do wrzącej wody na 2-3 minuty, wyjąć, ostudzić w zimnej wodzie.

Mięso wyjąć z lodówki, posmarować musztardą, zimnym szpinakiem, ułożyć paprykę, przykryć resztą szpinaku, zwinąć w roladki. Zawiązać nitką kuchenną, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Do rondla wlać około 1 szklanki wody, dodać liść laurowy, angielskie ziele, sos sojowy, przyprawę kucharek, zagotować. Włożyć rumiane roladki, dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Miękkie wyjąć z wywaru, usunąć nici, pokroić. Do wywaru z mięsa wlać śmietanę wymieszaną z mąką i papryką, zagotować. Pokrojone roladki podawać z ziemniakami, sosem i surówką.
Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką
Mięso rozbić na cienkie płaty przez folię spożywczą natrzeć przyprawami
Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką
Posmarować musztardą i przygotowanym szpinakiem
Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką
Ułożyć sparzoną paprykę i zwinąć w roladki
Roladki wieprzowe ze szpinakiem i papryką
Przygotowane mięso zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju