SUPERPRZEPIS

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

Przygotowałam rolady drobiowe z piersi kurczaka. Jako farszu użyłam zielonych szparagów i wędzonego boczku.

Składniki:

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

mięso

  • 3 duże pojedyncze piersi kurczaka

farsz

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

przygotowanie składników

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem
Obraną cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem
Z opłukanych szparagów odłamać zdrewniałe końcówki.

Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki.

przygotowanie składników cd

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem
Boczek wędzony pokroić w słupki i odłożyć 12 dłuższych.

Boczek pokroić w słupki i w zależności od długości odłożyć krótszych 24 lub dłuższych 12.

przygotowanie składników cd

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem
Pokroić w kostkę pozostały boczek wędzony.

Resztę boczku wędzonego pokroić w kostkę.

przygotowanie rolad

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

Piersi rozkroić, rozbić tłuczkiem na duży płat i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

Na mięsie rozłożyć szparagi i słupki boczku.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

Rolady ciasno zwinąć i obwiązać kuchennymi nićmi.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

W głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.

przygotowanie rolad cd

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

Do rolad dodać cebulę, czosnek, pokrojony boczek i przyprawę do kurczaka. Wszystko razem chwilę smażyć.

Podlać rolady wodą i dusić aż będą miękkie około 40 minut. Gotowe rolady wyjąć z sosu i odwinąć z nici. Powstały sos zmiksować. i podać w sosjerce.

podawanie

Rolady drobiowe Eli ze szparagami i boczkiem

Ja podałam rolady z ziemniakami i młodą kapustą. Smacznego!