eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1757]

Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rolady wieprzowe faszerowane liśćmi młodej kapusty i pomidorami suszonymi w oleju. Pierwszy raz robiłam i wyszły pyszne.

Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami

 

  • 70 dkg surowej szyki
  • 6 zewnętrznych liści młodej kapusty
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • białe bawełniane nici kuchenne

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Liście kapusty umyć włożyć do wrzątku i blanszować 5 minut. Wyjąć liście z wrzątku i zalać zimną wodą.Liście osuszyć,wyciąć główny nerw i przekroić wzdłuż na pół.Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szynkę przekroić na trzy płaty i rozbić tłuczkiem do mięsa. Płaty mięsa oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą. Liście położyć po 4 połówki jedna na drugiej.Na kapuście rozłożyć suszone pomidory. Kapustę z pomidorami ciasno zwinąć w rulony. Na każdym płacie mięsa położyć rulon z kapusty i ciasno zwinąć mięso. Rolady owinąć nićmi. W rondlu rozgrzać olej,dodać rolady i obsmażyć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę,czosnek i smażyć jeszcze razem aż cebula się zeszkli. Dodać przyprawę,paprykę,sól,pieprz i podlać winem. Dusić do miękkości mięsa,co jakiś czas podlewając wodą. Miękkie rolady wyjąć z sosu,lekko przestudzić i usunąć nici. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Smacznego!
Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami
Płaty mięsa oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą.
Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami
Pomidory suszone w oleju potrzebne do faszerowania.Na każdym płacie mięsa położyć po cztery połówki liści kapusty.
Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami
Pomidory suszone w oleju potrzebne do faszerowania.
Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami
Na kapuście rozłożyć pomidory,zwinąć rolady i owinąć nićmi.