Sposób przygotowania:
Rolady Eli faszerowane młodą kapustą i pomidorami
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Liście kapusty umyć włożyć do wrzątku i blanszować 5 minut. Wyjąć liście z wrzątku i zalać zimną wodą.Liście osuszyć,wyciąć główny nerw i przekroić wzdłuż na pół.Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szynkę przekroić na trzy płaty i rozbić tłuczkiem do mięsa. Płaty mięsa oprószyć solą,pieprzem i posmarować musztardą. Liście położyć po 4 połówki jedna na drugiej.Na kapuście rozłożyć suszone pomidory. Kapustę z pomidorami ciasno zwinąć w rulony. Na każdym płacie mięsa położyć rulon z kapusty i ciasno zwinąć mięso. Rolady owinąć nićmi. W rondlu rozgrzać olej,dodać rolady i obsmażyć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać cebulę,czosnek i smażyć jeszcze razem aż cebula się zeszkli. Dodać przyprawę,paprykę,sól,pieprz i podlać winem. Dusić do miękkości mięsa,co jakiś czas podlewając wodą. Miękkie rolady wyjąć z sosu,lekko przestudzić i usunąć nici. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Smacznego!
kasienka26