szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Rolady naleśnikowe z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Roladki możemy podawac na ciepło jako danie obiadowe, lub pokrojone na plasterki na zimno jako przekąskę.

Rolady naleśnikowe z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolady naleśnikowe z mięsem

 

  • 10 gotowych naleśników
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 łyzki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 jajko
  • ogórki konserwowe
  • 200 g sera zółtego
  • sól
  • pieprz
  • boczek w plastrach
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Rolady naleśnikowe z mięsem
Zaczynamy od przygotowania ugotowania jajka na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez, keczup, doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem. Ponownie smarujemy masą mięsną. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy na mięsie. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub 2 małe ogórki konserwowe i zwijamy całość tak jak krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć delikatnie wykałaczkami, aby się nie rozeszły. Roladki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania, przykryć folią aluminiową i piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe roladki dekorujemy zieloną pietruszką.
Rolady naleśnikowe z mięsem
Potrzebujemy mięso mielone cebule i boczek w plasterkach
Rolady naleśnikowe z mięsem
Mięso łączymy z cebula przyprawami keczupem i majonezem
Rolady naleśnikowe z mięsem
Naleśniki smarujemy masą mięsną posypujemy serem
Rolady naleśnikowe z mięsem
Gotowe roladki owijamy boczkiem i ukladamy w naczyniu do zapiekania.