EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Rolowany boczek nadziany pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny pieczony boczek z dodatkiem pieczarek to moja propozycja domowej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole.

Rolowany boczek nadziany pieczarkami

Składniki:

Rolowany boczek nadziany pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Rolowany boczek nadziany pieczarkami

ETAP 1:

Rolowany boczek nadziany pieczarkami
boczek rozciąć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem

1. Boczek umyć, dokładnie osuszyć, rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Zwinąć w rulon, przełożyć do naczynia próżniowego i odstawić na około całą noc.

2. Farsz:

Rolowany boczek nadziany pieczarkami
pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni

Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plastry, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Rolowany boczek nadziany pieczarkami
gotowy farsz rozsmarować na boczku i zwinąć w roladę

3. Farsz rozsmarować na rozwiniętym boczku, ponownie całość zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 80-90 minut.