Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Rosół drobiowy ze szpinakiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki dietetyczny rosołek ze szpinakiem i ryżem - na talerzach można delikatnie zabielić mlekiem, jogurtem greckim lub chudą śmietaną.

Rosół drobiowy ze szpinakiem i ryżem

Składniki:

Rosół drobiowy ze szpinakiem i ryżem

 

  • skrzydełka kurczaka 1/2 kg
  • indycza szyjka średnia
  • serce indycze 1/2 kg
  • żołądki indycze 1/2 kg
  • marchew 3 średnie
  • seler naciowy 4 łodygi
  • pietruszka średnia
  • por (biała część) średni kawałek
  • zielona pietruszka mały pęczek
  • szpinak baby 300 g
  • sól czosnkowa
  • sól morska
  • pieprz kolorowy mielony
  • lubczyk świeży 1 gałązka
  • listek laurowy 1
  • ziele angielskie 2-3 ziarenka
  • ryż parboiled 200 g

Sposób przygotowania:

Rosół drobiowy ze szpinakiem i ryżem
Podroby oczyścić z błon, umyć, osączyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli.

Gotować na małym płomienu, przez pół godziny od zawrzenia, po czym odcedzić. Do wywaru dodać oczyszczone jarzyny utarte na dużych oczkach tarki i gotować do miękkości.

Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz dowolnie rozdrobnione młode listki szpinaku - gotować kilka minut, po czym doprawić do smaku.

Gotową zupę połączyć z ugotowanym osobno ryżem.