Sposób przygotowania:
Rosół na skrzydełkach–rosołek tradycyjny
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Skrzydełka zalewamy ok. 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem na bulion. Po minimum 30 minutach dodajemy włoszczyznę, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz i dalej gotujemy, na bieżąco uzupełniając ubytki wody. Po kolejnych minimum 15 minutach wyciągamy skrzydełka z bulionu, gotując dalej warzywa z przyprawami. By nie poparzyć sobie palców czekamy, aż mięso przestygnie, po czym oddzielamy je od skóry i kości i ponownie dodajemy je do bulionu, podgrzewamy krótko. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i nakładamy do głębokich talerzy lub miseczek. Gotową zupą zalewamy makaron i na sam koniec przyprawiamy i dekorujemy porcje liśćmi lubczyku i / lub zielonej pietruszki. SMACZNEGO!
Henia
Sheila
AnkaJ