Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Rosół warmiński z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wiosenna odsłona rosołu przygotowanego na mięsie indyczym. Smacznym akcentem jest spora ilość zielonego groszku.

Rosół warmiński z zielonym groszkiem

Składniki:

Rosół warmiński z zielonym groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Rosół warmiński z zielonym groszkiem
Mięso zalać 2 litrami zimnej wody i postawić na małym ogniu. Gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć mięso i zdjąć szumowiny. Włożyć umyte i ubrane jarzyny z włoszczyzny oprócz marchewki (najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki, dzięki temu oddadzą więcej smaku). Cebulę opalić na palniku i dodać do bulionu razem z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Gotujemy przez 45 minut, po czym wyławiamy warzywa.

Do zupy wrzucamy groszek, startą na dużych oczkach marchewkę oraz pół pęczka pietruszki.

Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

W oddzielnym garnku gotujemy makaron.