Sposób przygotowania:
Rosół wołowo-wieprzowy z kluskami
Obrać warzywa . Zrumienić na suchej patelni marchewki, cebule , por .Ułożyć w garnku oba rodzaje mięs ( wołowinę i wieprzowinę ) .Zalać wodą . Dorzucić przyprawy : ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , ziele angielskie ) . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej pokrywce ). Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Doprawić do smaku . W czasie kiedy gotuje się rosół zrobić kluseczki . Ser ugnieść dobrze z żółtkiem i mąką . Lekko osolić. Dodać drobno pokrojone zioła. Wyrobić masę na kluseczki. Uformować za pomocą 2 łyżeczek lub zwilżonych rąk owalne kluseczki ( z tej porcji wyjdzie ok.15-20 klusek ). Zagotować osoloną wodę ( jak na makaron ). Wkładać kluseczki i poczekać aż wypłyną . Wyławiać łyżka cedzakową .Odłożyć na chwilę na bok . Podawać układając na ogrzane talerze po 6-10 klusek ( zależy od osoby ) i oblewając je gorącym rosołem . Posypać odrobiną usiekanych ziół ( wymieszanych). * z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu zrobię : - szynkę w sosie chrzanowym- tradycyjna - krokiety z gotowanej wołowiny i podsmażonej cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole ) - gotowaną szynkę w papryce ( połowa ugotowanej szynki duszona w sosie z papryki , pomidorów i cebuli z włoskim smakiem ) - sałatkę z warzyw z rosołu ( + korniszony ( lub kiszone ogórki) , ziemniaki od obiadu - ugotować więcej niż trzeba, jajka , majonez , przyprawy )