Sposób przygotowania:
Rosół z mini kulkami z macy
1. Obraną i umytą włoszczyznę włożyć do garnka. Cebulkę przekroić na pół, dodać ząbki czosnku. Kurczaka umyć i oczyszczonego włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać listki laurowe, pieprz, i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Dodać sól do smaku i szczyptę szafranu dla ładnego złotego koloru, pogotować jeszcze kilka minut. Wyjąć mięso, włoszczyznę, rosół przecedzić do drugiego garnka. Marchewkę pokroić i dodać do rosołu.
2. Macę pokruszyć na małe kawałki. Cebulkę pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać razem z olejem do macy,przyprawić pieprzem, solą, dodać 2 łyżki rosołu i wymieszać składniki. Jajka ubić,, dodać do macy i wymieszać, można dodać jeszcze trochę wody, żeby powstała gładka konsystencja. Masę z macy włożyć na godzinę do lodówki. Z tak przygotowanej masy lepimy małe kuleczki wielkości wisienek i wrzucamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą. Po chwili kuleczki wypłyną na powierzchnię, pogotować je jeszcze 3-5 minut. Wyjąć na talerz i podawać z gorącym rosołem.
2. Macę pokruszyć na małe kawałki. Cebulkę pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać razem z olejem do macy,przyprawić pieprzem, solą, dodać 2 łyżki rosołu i wymieszać składniki. Jajka ubić,, dodać do macy i wymieszać, można dodać jeszcze trochę wody, żeby powstała gładka konsystencja. Masę z macy włożyć na godzinę do lodówki. Z tak przygotowanej masy lepimy małe kuleczki wielkości wisienek i wrzucamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą. Po chwili kuleczki wypłyną na powierzchnię, pogotować je jeszcze 3-5 minut. Wyjąć na talerz i podawać z gorącym rosołem.
msewka