pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Rosół z mini kulkami z macy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mini kuleczki z macy można podawać polane sosem jako dodatek do mięsa jak również z innymi zupami np. z pomidorówką, kremem z pieczarek...

Rosół z mini kulkami z macy

Składniki:

Rosół z mini kulkami z macy

 

  • Na rosół:
  • 1 kg kurczaka
  • pęczek młodej włoszczyzny (kilka młodych marchewek, pietruszka, por, cebulka, nać z pietruszki, kawałek selera)
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz mielony, sól, 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta szafranu
  • Na kulki z macy
  • 125 g macy o smaku cebulowym lub czosnkowym
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • 1 cebula
  • olej
  • 2 łyżki rosołu/wody

Sposób przygotowania:

Rosół z mini kulkami z macy
1. Obraną i umytą włoszczyznę włożyć do garnka. Cebulkę przekroić na pół, dodać ząbki czosnku. Kurczaka umyć i oczyszczonego włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać listki laurowe, pieprz, i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny. Dodać sól do smaku i szczyptę szafranu dla ładnego złotego koloru, pogotować jeszcze kilka minut. Wyjąć mięso, włoszczyznę, rosół przecedzić do drugiego garnka. Marchewkę pokroić i dodać do rosołu.

2. Macę pokruszyć na małe kawałki. Cebulkę pokroić, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać razem z olejem do macy,przyprawić pieprzem, solą, dodać 2 łyżki rosołu i wymieszać składniki. Jajka ubić,, dodać do macy i wymieszać, można dodać jeszcze trochę wody, żeby powstała gładka konsystencja. Masę z macy włożyć na godzinę do lodówki. Z tak przygotowanej masy lepimy małe kuleczki wielkości wisienek i wrzucamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą. Po chwili kuleczki wypłyną na powierzchnię, pogotować je jeszcze 3-5 minut. Wyjąć na talerz i podawać z gorącym rosołem.