szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

rosół z pęczakiem i mięsnymi pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rosołek z pęczakiem i pulpecikami

rosół z pęczakiem i mięsnymi pulpetami

Składniki:

rosół z pęczakiem i mięsnymi pulpetami

 

  • PULPETY:
  • pół czerstwej bułki
  • 1 cebula
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 300 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowego)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ROSÓŁ
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 litr bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 150 gram ugotowanego pęczaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

rosół z pęczakiem i mięsnymi pulpetami
Bułkę namoczyć w mleku. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim obrana i drobno posiekaną cebulę. Do miski przełożyć mięso, wbić jajko, dodać cebulę i odciśniętą bułkę. Wyrobić na jednolita masę, doprawić ją solą i pieprzem. Rękami formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i ugotować je w osolonej wodzie. Następnie odcedzić (wyjąć najlepiej łyżką cedzakową) i trzymać w cieple. Marchew i seler oczyścić. Marchew pociąć w śłupki, selaera na kawałki. Dymkę oczyścić i pokroić na plasterki. Zalać bulionem i zagotować. Wsypać ugotowany pęczak, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Na talerze rozlać zupę i do każdej porcji wsypac kilka pulpecików.