Sposób przygotowania:
Rosół ,,z ukłonem dla Heni ,, :
Kurczaka, wołowinę , warzywa , goździk , listek laurowy, ziele angielskie , lubczyk , grzybek zalać 6 szklankami zimnej wody , lekko osolić i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie ok 2 godzin . Wyjąć mięso i warzywa . Przecedzić . Na patelence zrobić karmel i rozprowadzić go rosołem .Doprawić rosół do smaku .
Po półtorej godzinie gotowania rosołu nastawić osoloną wodę z łyżką masła na kluseczki .
Wyrobić ciasto z mąki, wody, jajka, szczypty soli, szczypty kurkumy i 4 łyżek natki pietruszki ( jest luźne ale tak ma być )
Pokrywkę do robienia klusek lanych przepłukać zimną wodą i nałożyć na garnek z gotującą się wodą . Położyć na nią ciasto i ,,łopatką " rozprowadzać ciasto dociskając do pokrywki tak by przeciskało się przez dziurki i wpadało do wody .Gotować 2 minuty od chwili jak wypłyną . Odcedzić .
Układać kluseczki na talerzach i zalewać gorącym rosołem - posypać natką pietruszki.
A tu jest link do zdjęcia - tak wygląda to cacko do robienia klusek
http://www.fmix.pl/zdjecie/2234822/przecieraki-od-heni/rozmiar/2
Dziękuję Heniu .
Po półtorej godzinie gotowania rosołu nastawić osoloną wodę z łyżką masła na kluseczki .
Wyrobić ciasto z mąki, wody, jajka, szczypty soli, szczypty kurkumy i 4 łyżek natki pietruszki ( jest luźne ale tak ma być )
Pokrywkę do robienia klusek lanych przepłukać zimną wodą i nałożyć na garnek z gotującą się wodą . Położyć na nią ciasto i ,,łopatką " rozprowadzać ciasto dociskając do pokrywki tak by przeciskało się przez dziurki i wpadało do wody .Gotować 2 minuty od chwili jak wypłyną . Odcedzić .
Układać kluseczki na talerzach i zalewać gorącym rosołem - posypać natką pietruszki.
A tu jest link do zdjęcia - tak wygląda to cacko do robienia klusek
http://www.fmix.pl/zdjecie/2234822/przecieraki-od-heni/rozmiar/2
Dziękuję Heniu .
eli_555
A rosołek pycha.5
Pyza
Henia
Babciagramolka
Henia
A proszę bardzo!
msewka
Babciagramolka
Proszę- proszę - rosołek raz dla Msewki. ,, Zakluszczę " Was chyba- bo tak mi się te pokryweczki podobają , że pewnie będę modzić ze wszystkim co się da . Ciekawe co by było jak by przez nie przecisnąć masło( oczywiście nie nad garnkiem ) ?