ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa rybna z karasia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny, lekki, mało kaloryczny rosołek z karasia. Do jego wykonania wykorzystałam oczyszczone głowy karasi. Taki rosołek jest bardzo smaczny.

Zupa rybna z karasia Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa rybna z karasia

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z karasia
Oczyszczone, opłukane głowy z karasi, ogonki, płetwy (w nich jest dużo żelatyny) włożyć do garnka. Dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (u mnie moja młoda włoszczyzna mrożona), pokrojone w kostkę ziemniaki obrane, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować.

Następnie na małym ogniu gotować z 25 minut, wyjąć z wywaru kawałki ryby na talerz.

Do wywaru dodać obrane mięsko z kawałków ryby, pieprz czarny mielony, sól czosnkową, posiekany koperek, po zagotowaniu zdjąć od razu z ognia.
Rosołek z karasia
Użyłam swojej zamrożonej młodej włoszczyzny na zimę.
Rosołek z karasia
Z kawałków ryby obrać dobrze mięso bez ości.
Rosołek z karasia
Zupa jest aromatyczna, energetyczna i zdrowa.
Rosołek z karasia
Zamiast koperku można dodać natkę pietruszki.
Rosołek z karasia