Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,, Różane lotki „

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aż mnie korci na nowe smaki marynat . Wystarczy , że o czymś pomyślę . Wyjęłam skrzydełka , a potem spojrzałam na konfiturę z płatków róży

,, Różane lotki  „ Więcej zdjęć (5)

Składniki:

,, Różane lotki „

 

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • konfitura z płatków róży
  • 1 łyżka syropu różanego
  • 3 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 jabłka

 

Sposób przygotowania:

,, Różane lotki „
Umyć i osuszyć skrzydełka .Przygotować pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , 1 łyżki konfitury z płatków róży , syropu różanego , papryki , pieprzu , soli , maggi .Natrzeć skrzydełka i zostawić na 1 godzinę .
Skrzydełka przełożyć razem z marynatą do żaroodpornego dodając masło .Podlać 1/3 szklanki wody .Szczelnie przykryć . Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić temperaturę na 200 * C i piec 45 minut od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje .Trzeba sprawdzać pod koniec pieczenia by się nie przypiekły za mocno .
W czasie kiedy skrzydełka się pieką - z połówek jabłek usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnuszku i zalać wodą i gotować aż lekko zmiękną .Przed podaniem wyjąć z wody ( niech w niej leżą by nie ostygły ) i na każdej połówce położyć łyżeczkę konfitury różanej .
Podawać z ryżem gotowanym na bulionie .
,, Różane lotki  „
Trochę składników sie zebrało - ale na plus mam to że po prostu zawsze stoją u mnie w kuchni
,, Różane lotki  „
Przygotować marynatę i wetrzeć ją w skrzydełka -zostawić na godzinę w marynacie
,, Różane lotki  „
Skrzydełka po upieczeniu mają być rumiane no i ma być trochę aromatycznego sosu
,, Różane lotki  „
Obgotowane jabłka wyjąć i napełnić konfiturą z róży