Sposób przygotowania:
,, Różane lotki „
Umyć i osuszyć skrzydełka .Przygotować pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , 1 łyżki konfitury z płatków róży , syropu różanego , papryki , pieprzu , soli , maggi .Natrzeć skrzydełka i zostawić na 1 godzinę .
Skrzydełka przełożyć razem z marynatą do żaroodpornego dodając masło .Podlać 1/3 szklanki wody .Szczelnie przykryć . Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić temperaturę na 200 * C i piec 45 minut od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje .Trzeba sprawdzać pod koniec pieczenia by się nie przypiekły za mocno .
W czasie kiedy skrzydełka się pieką - z połówek jabłek usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnuszku i zalać wodą i gotować aż lekko zmiękną .Przed podaniem wyjąć z wody ( niech w niej leżą by nie ostygły ) i na każdej połówce położyć łyżeczkę konfitury różanej .
Podawać z ryżem gotowanym na bulionie .
Skrzydełka przełożyć razem z marynatą do żaroodpornego dodając masło .Podlać 1/3 szklanki wody .Szczelnie przykryć . Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić temperaturę na 200 * C i piec 45 minut od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje .Trzeba sprawdzać pod koniec pieczenia by się nie przypiekły za mocno .
W czasie kiedy skrzydełka się pieką - z połówek jabłek usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnuszku i zalać wodą i gotować aż lekko zmiękną .Przed podaniem wyjąć z wody ( niech w niej leżą by nie ostygły ) i na każdej połówce położyć łyżeczkę konfitury różanej .
Podawać z ryżem gotowanym na bulionie .
edytaha
Babciagramolka
Podobna tonacja smakowa jak z inną konfiturą - pomarańczową , żurawiną czy morelą - w połączeniu z papryką i innymi ostrymi przyprawami nie jest wcale słodki