Sposób przygotowania:
Różany torcik urodzinowy
Włączamy piekarnik by się rozgrzał do temp.160 st.C. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski. W drugim naczyniu miksujemy jaja z cukrem. Gdy zrobią się puszyste dodajemy puree jabłkowe miksując je z jajami jeszcze chwilę. Do masy dodajemy suche składniki i olej - mieszamy. Blaszkę (średnią prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia po czym rozkładamy na niej ciasto. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy (40 min.) do chwili aż ciasto ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Gotujemy budyń z dodatkiem mąki na mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru. Mieszając studzimy budyń. Masło ucieramy mikserem do białości po czym porcjami dodajemy po 1 łyżce schłodzonego budyniu nie przstając miksować. Gdy masa ładnie się połączy a ciasto wystygnie kroimy je na blaty. Pierwszy blat przekładamy dżemem wymieszanym z wodą różaną. Kolejny blat przekładamy kremem budyniowym.Górę i boki marujemy pozostałym kremem. Brzegi osypujemy uprażonymi orzechami. Dekorujemy tort różami, stopioną czekoladą, mietą i srebrnymi kulkami.
marietta