Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Torcik urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smaczny torcik urodzinkowy :-)

Torcik urodzinowy

Składniki:

Torcik urodzinowy

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • Biszkopt ciemny;
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao

 

  • Krem
  • 2 margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • waniliowe (jeśli na opakowaniu budyniu jest napisane na 3/4 l mleka to wystarczy jeden budyń)
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ľ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki kakao
  • pokruszona czekolada
  • dżem truskawkowy

 

  • nasączenie:
  • 2 szklanki wody
  • esencja rumowa
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 5 łyżeczek cukru

 

  • Dodatkowo do ozdoby:
  • bita śmietana śnieżka
  • serek homogenizowany truskawkowy
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • perełki cukrowe
  • dowolne dodatki ozdobne

 

Sposób przygotowania:

Torcik urodzinowy
Biszkopty: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut Tak samo zrobić biszkopt ciemny dodając kakao z mąką i proszkiem. Po upieczeniu biszkopty ostudzić. Obkroić boki biszkoptu. Krem: Margaryna powinna być w pokojowej temperaturze aby dobrze ją zmiksować. Wiórki kokosowe zmielić. 2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wsypać zmielone wiórki kokosowe i ciągle mieszać. Wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać. Nasączenie: Wodę zagotować, dodać cukier i wymieszać. Dodać kilka kropel aromatu rumowego i kwasku cytrynowego, dokładnie wymieszać i ostudzić. Nasączyć biszkopty. Posmarować dżemem i wyłożyć krem, rozsmarować i dodać pokruszoną czekoladą, rozsmarować szpatułką. Tak samo postępować z kolejnymi warstwami. Na koniec dokładnie obłożyć kremem cały tort i dowolnie udekorować. Ja ze śnieżki zrobiłam dekoracje i napis. Można zrobić np: jakąś ozdobę z serka homogenizowanego. Należy rozrobić żelatynę i wymieszać z serkiem. Przełożyć do jakiejś fajnej foremki i zostawić w lodówce do stężenia a następnie wyłożyć na tort:-) Po udekorowaniu wstawić torcik do lodówki.