SUPERPRZEPIS

Rozeta drożdżowa

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Rozeta drożdżowa Więcej zdjęć (3)

Bułeczki drożdżowe w kształcie rozety z nadzieniem budyniowym. Pyszne i długo zachowujące świeżość.

Składniki:

Rozeta drożdżowa

 

 

Sposób przygotowania:

Rozeta drożdżowa
Z mleka gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone migdały. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy i dodajemy odczyn drożdżowy oraz roztopione masło i zarabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm. Wykładamy masę budyniową i zwijamy w roladą. Tniemy kawałki ok 5-7 cm i wykładamy formę na pizzę, obok siebie. Gdy rozeta będzie pełna smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 - 30 min.
Rozeta drożdżowa
Rozeta - bułeczki drożdżowe. Rolada z masą budyniową.
Rozeta drożdżowa
Rozeta - bułeczki drożdżowe. Wyłożona forma do pizzy.

Tagi:

jajko jajka