Sposób przygotowania:
Rozeta truskawkowa
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na kilkanaście minut, aby wyrósł. Masło stopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką z wyrośniętym rozczynem. Na koniec dodać masło i wgnieść je ręką. Wyrabiać ciasto przez co najmniej 5 minut, aż będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość). Tortownicę wysmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Rozsmarować na nim dżem, zwinąć w dość luźny rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 8-10 równych kawałów i ustawić je na sztorc w tortownicy pozostawiając między nimi troszkę miejsca. Odstawić do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, włożyć tortownicę i piec ciasto około 40 minut. Dżem morelowy wymieszać z odrobiną wrzątku (albo bez dodatku wody rozgrzać w mikrofalówce) i przy pomocy pędzelka posmarować nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta. Jego powierzchnia nabierze pięknego połysku. Nie wyjmować z tortownicy dopóki nie ostygnie.
elzbieta8960
olmanka
agabi22
jaNina
Siedlce
iziona
kasiunia.1981
edytaha
agabi22
edytaha
Cieszę się, że skorzystałaś z tego przepisu i mam nadzieję, że nie pożałujesz. Smacznego :)