edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Rozeta truskawkowa

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jedno z moich ulubionych drożdżowych ciast :)

Rozeta truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozeta truskawkowa

 

  • Przy pieczeniu ciasta drożdżowego trzeba pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • opakowanie 16g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • słoik gęstego dżemu truskawkowego lub powideł (ok. 320g)
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Rozeta truskawkowa
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na kilkanaście minut, aby wyrósł. Masło stopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką z wyrośniętym rozczynem. Na koniec dodać masło i wgnieść je ręką. Wyrabiać ciasto przez co najmniej 5 minut, aż będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość). Tortownicę wysmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać odrobiną mąki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Rozsmarować na nim dżem, zwinąć w dość luźny rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 8-10 równych kawałów i ustawić je na sztorc w tortownicy pozostawiając między nimi troszkę miejsca. Odstawić do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, włożyć tortownicę i piec ciasto około 40 minut. Dżem morelowy wymieszać z odrobiną wrzątku (albo bez dodatku wody rozgrzać w mikrofalówce) i przy pomocy pędzelka posmarować nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta. Jego powierzchnia nabierze pięknego połysku. Nie wyjmować z tortownicy dopóki nie ostygnie.
Rozeta truskawkowa
Na rozwałkowanym w prostokąt cieście rozsmarować dżem, zwinąć w dość luźny rulon wzdłuż dłuższego boku.
Rozeta truskawkowa
Rulon pokroić w poprzek na 8-10 równej wielkości kawałków.
Rozeta truskawkowa
Kawałki ciasta ustawić na sztorc w tortownicy pozostawiając między nimi troszkę miejsca.
Rozeta truskawkowa
Do ciasta świetnie pasuje szklanka mleka.