jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rozgrzewająca kartoflanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Doskonałe danie na chłodne popołudnie! Zupa powstaje szybko i prosto. Dzięki lekkiej pikanterii oraz dodatku czosnku i cebuli przyjemnie rozgrzewa. POLECAM!!!

Rozgrzewająca kartoflanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozgrzewająca kartoflanka

 

  • Składniki na 5- 6 porcji:
  • 2 marchewki średniej wielkości,
  • 0,5 kg ziemniaków obranych,
  • ¼ główki kapusty
  • 1 pęto kiełbasy,
  • 200 gram boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Kostka rosołowa,
  • Pieprz, sól, papryka do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskie,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Mielony imbir do smaku,
  • 1-2 łyżki śmietany
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca kartoflanka
Ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane warzywa zalewamy około 2 litrami wody . Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do gotujących warzyw. Między czasie cebule kroimy w drobną kostkę , a czosnek drobno siekamy. Tak przygotowany czosnek i cebulę rumienimy na oleju. Do gotowej cebuli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojony w paseczki boczek. Całość razem przysmażamy do zrumienienia wędliny. Przysmażoną cebule wraz z wędliną dodajemy do gotujących warzyw. Całość zabielamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 
Rozgrzewająca kartoflanka
Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i obsmażamy
Rozgrzewająca kartoflanka
Obsmażone warzywa podlewamy wodą. Po chwili gotowania dodajemy kapustę
Rozgrzewająca kartoflanka
Oddzielnie na patelni rumienimy kiełbasę oraz boczek
Rozgrzewająca kartoflanka
Zrumieniona wędlinę dodajemy do miękkich warzyw

Tagi:

kielbasa