mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna, pożywna, zdrowa zupa pełna warzyw i witamin, jej kolory mają pozytywny wpływ ;)

Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami
Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i szklę na rozgrzanym oleju w garnku, dodaję posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażę. Następnie dodaję do garnka drobno poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i duszę pod przykryciem ok. 3 minuty. Wlewam gorący rosół do garnka, dodaję obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, ziele angielskie, liść laurowy i gotuję na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż kapusta i warzywa zmiękną. Ugotowane i obrane buraki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do garnka razem z przecierem pomidorowym, po czym gotuję 5 minut. Na koniec do zupy dodaję pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę wlewam do miseczek, wierzch dekoruję pokrojoną w krążki papryczką chili. Podaję na gorąco z kwaśną śmietaną i kromką bagietki lub chleba.
Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami
W garnku podsmażam na oleju posiekaną cebulę i czosnek
Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami
Do podsmażonej cebuli dodaję posiekaną kapustę i plasterki marchewki
Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami
Warzywa zalewam gorącym rosołem i gotuję ok. 20 minut
Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami
Na koniec dodaję plasterki korniszona i doprawiam zupę do smaku

Tagi:

chleb buraki