Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Rożki kajmakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie rożki możemy przygotować też z innym nadzieniem

Rożki kajmakowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rożki kajmakowe

 

  • śmietana kwaśna -1 szkl
  • cukier -2 łyżki
  • żółtka -6 szt
  • masło -1 łyżka
  • proszek do pieczenia-0,5 łyżeczki
  • spirytus -0,5 kieliszka
  • mąka około 65 dkg ( tyle ile zabierze ciasto)
  • olej do smażenia
  • masa kajmakowa- 1 puszka
  • LUKIER
  • cukier puder - 0,5 szkl
  • sok z cytryny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Rożki kajmakowe
Masło roztopić, na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia wymieszać. Do miski wyłożyć żółtka jaj, masło, dodać śmietanę i spirytus, dokładnie wymieszać. W mące zrobić wgłębienie, wlać wymieszane żółtka, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać nożem kwadraty. Na środku każdego kwadratu nakładać łyżkę masy kajmakowej, składać w rożek, dobrze zlepiać boki. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. LUKIER Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, dobrze utrzeć. Upieczone rożki oblać lukrem cytrynowym
Rożki kajmakowe
Ostudzone rożki zostały przekrojone i ułożone na talerzu

Tagi:

ciasto