Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Rożki morelowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeżeli rogaliki przygotowujemy z kawałkami świeżych moreli należy je spożyć w ciągu 2-3 dni.Przechowywać w chłodnym miejscu.

Rożki morelowe

Składniki:

Rożki morelowe

 

  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 5 dag roztopionego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • gęstej konfitury morelowy
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Rożki morelowe
Mleko podgrzać,aby było ciepłe,ale nie gorące.Połączyć rozkruszonymi drożdżami i łyżką cukru.Zarobić i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę,jajko,masło i pozostałą łyżkę cukru zaczynić i wlać do wcześniej wyrobionej masy.Stolnicę podsypać przesianą mąką,wyłożyć ciasto,zagnieść i rozwałkować.Robić kwadraty i na każdy kawałek nakładać po łyżeczce konfitur morelowych (można też wykorzystać kawałeczki świeżych moreli).Zawijać zgrabne rogaliki. Wysmarować blachę do pieczenia masłem i posypać bułką tartą.Układać na niej rożki,wierzch posmarować jajkiem.Każdego rożka posypać odrobiną cukru waniliowego i szczyptą wiórek kokosowych. Piec w 200 stopni C.około 15-20 minut na złoto. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka