Sposób przygotowania:
Rozkoszne ciasto z ananasem
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy połowę cukru i dalej miksujemy. Żóltka miksujemy na puch razem z pozostałym cukrem i dodajemy do piany z białek. Na koniec dosypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia idelikatnie mieszamy łyżką - pieczemy przez 30-35 minut w temp 180* Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier . Następnie wsypujemy mak zmieszaną z wiórkami i mieszamy łyżką - pieczemy 35-40 minut w temp 170*. Masa: Do garnka wbijamy żóltka, wsypujemy mąkę, cukier,, budyń - stopniowo dolewamy mleko, mieszamy by nie było grudek i gotujemy gęsty budyń. Zimny miksujemy z miękkim masłem. Biszkopt można delikatnie nasączyć sokiem spod ananasa, następnie smarujemy powidłami i wykładamy mniejszą część masy budyniowej, przykrywamy ciastem makowym. Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone ananasy (dodałam ok. 3/4 ananasów z puszki), mieszamy i wykładamy na ciasto makowe. Na tym układamy okrągłe biszkopty, polewamy polewą kakaową i posypujemy rodzynkami.