Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Rozkoszne ciasto z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto smakuje rewelacyjne! Goście byli zachwyceni takim smakołykiem, a przepis powstał dzieki mojej własnej innowacji twórczej :)

Rozkoszne ciasto z ananasem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rozkoszne ciasto z ananasem

 

 

  • Ciasto makowe:
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 6 białek

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 puszka ananasów
  • 250ml powideł
  • okragłe biszkopty
  • polewa kakaowa
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Rozkoszne ciasto z ananasem
Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy połowę cukru i dalej miksujemy. Żóltka miksujemy na puch razem z pozostałym cukrem i dodajemy do piany z białek. Na koniec dosypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia idelikatnie mieszamy łyżką - pieczemy przez 30-35 minut w temp 180* Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier . Następnie wsypujemy mak zmieszaną z wiórkami i mieszamy łyżką - pieczemy 35-40 minut w temp 170*. Masa: Do garnka wbijamy żóltka, wsypujemy mąkę, cukier,, budyń - stopniowo dolewamy mleko, mieszamy by nie było grudek i gotujemy gęsty budyń. Zimny miksujemy z miękkim masłem. Biszkopt można delikatnie nasączyć sokiem spod ananasa, następnie smarujemy powidłami i wykładamy mniejszą część masy budyniowej, przykrywamy ciastem makowym. Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone ananasy (dodałam ok. 3/4 ananasów z puszki), mieszamy i wykładamy na ciasto makowe. Na tym układamy okrągłe biszkopty, polewamy polewą kakaową i posypujemy rodzynkami.
Rozkoszne ciasto z ananasem
Etap 1 do masy budyniowej dodajemy ananas
Rozkoszne ciasto z ananasem
Etap 2 biszkopt smarujemy powidłami i kremem
Rozkoszne ciasto z ananasem
Etap 3 na koniec biszkopty polewamy polewa