agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Rozłożone gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

przepis powstał zupełnie przypadkiem ale zasmakował wszystkim domownikom.

Rozłożone gołąbki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rozłożone gołąbki

 

  • mięso mielone drobiowe 250 g
  • mix grzybów 200 g
  • ryż 1 torebka
  • sól pieprz do smaku
  • cebula 1 szt
  • Vegeta 1 łyżeczka
  • kapusta kilka liści
  • masło 3 łyżki
  • woda gorąca 1/2 szklanki
  • pomidor 2 szt
  • bulion grzybowy 1l

Sposób przygotowania:

Rozłożone gołąbki
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Grzyby rozmrozić- ja użyłam mieszanki grzybów mrożonym- pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przełożyć cebulę i grzyby i poddusić, ok 10 minut. Połączyć mięso z ryżem oraz warzywami. Dodać łyżeczkę vegety oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Kapustę poszatkować. W rondlu roztopić masło, dodać kapustę i dusić ok 5 minut. Pomidory umyć, pokroić w większą kostkę, dodać do kapusty, podduszać kolejne 5 minut i dolać pół szklanki gorącej wody. Zmniejszyć ogień do minimum. W tym czasie zagotować bulion grzybowy, wrzucać delikatnie mięsne kulki. Gotować ok 5 minut. Kapustę przełożyć na talerz , na wierzchu układać mięso. Smacznego:)
Rozłożone gołąbki
kapustę poszatkować i poddusić ma maśle nastepnie dodac pomidory i gorącą wodę