Sposób przygotowania:
Różowe ciasto z gruszkami
Ciasto: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, do ubitych białek dodać cukier i jeszcze ubijać, następnie połączyć z żółtkami, do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem, delikatnie wymieszać na koniec dodać olej. Ciasto wylać do wyłożonej papierem prostokątnej formy. Piec około 30-35 min w temp. 180st Śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczone, zimne ciasto przekroić na dwa placki, nasączyć je winem lub innym ponczem. Na spodzie ciasta ułożyć osączone gruszki wyłożyć na nie całą bitą śmietanę, przykryć drugim ciastem. Wierzch polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać dowolną posypką. Ciasto odstawić do zastygnięcia.