Anetap

Anetap

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Różyczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawie podane pączki, z pysznym dżemem.

Różyczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Różyczki

 

  • 125ml mleka,
  • 15 dag cukru,
  • 2 dag drożdży świeżych,
  • 25 dag mąki,
  • 2 żółtka,
  • 3 dag masła,
  • szczypta soli,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 1/2 kieliszka alkoholu,
  • dżem z czerwonej porzeczki,
  • 1 l oleju do smażenia,
  • 3 łyżki cukru do posypania.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Różyczki
Mleko podgrzewamy delikatnie z cukrem, dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy. odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Resztę składników mąkę, żółtka, masło, sól i skórkę z cytryny, wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto powoli wlewając mleko z drożdżami. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po czym rozwałkowujemy na cienkie ciasto około 1 cm i wycinamy płatki róży. Olej rozgrzewamy i wkładamy płatki, smażymy na rumiano  z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku do odcieknięcia tłuszczu. Po wystudzeniu układamy róże, płatki łączymy dżemem, posypujemy cukrem.
Różyczki
formowanie płatków róży, pieczenie z obu stron na złoto.