dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

SUPERPRZEPIS

Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodko - kwaśno pikantny sos nadaje niesamowietego charakteru sałatce

Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

Składniki:

Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

 

  • 1 garśc świeżych listków rukoli
  • 1 garść świeżych listków szpinaku
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka octu cherry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka miodu lawendowego

Sposób przygotowania:

Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili
Rukolę i świeży szpinak wypłucz dobrze w chłodnej wodzie by wypłukac z niego piasek. Zielenine przełóż do szuszarki do sałaty i odwiruj (musi pozostać sucha by sos z niej nie spłynął). Rzodkiewki umyj, lekko oszusz i pokrój w ćwiartki. Szpinak i rukolę przełóż do salaterki. Do zieleniny dodaj rzodkiewki. Płatki migdałowe upraż na suche patelni (do czasu aż zaczną łądnie pachnięć i lekko zbrązowieją. Posyp nimi sałatkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do zakręcanego słoiczka wlej oliwę, ocet, miód i słodki sos chili, dodaj imbir. Zakręć i wszystko potrząsaj. Sosem polej sałatkę i wszystko wymieszaj.