Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Rukola z cieciorką kalarepką i selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka i zdrowa sałatka z rukoli i cieciorki

Rukola z cieciorką kalarepką i selerem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rukola z cieciorką kalarepką i selerem

 

  • opakowanie rukoli
  • opakowanie sera feta lub tego typu
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1-2 małe kalarepki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • kilka listków bazylii
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki nasion dyni

 

  • Sos
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rukola z cieciorką kalarepką i selerem
Warzywa dokładnie myjemy.



Rukolę płuczemy, osuszamy i wrzucamy do miski.



Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę a seler w plasterki.



Bazylię i natkę siekamy, a ser kroimy w kostkę.



Wszystkie posiekane warzywa, ser i ciecierzycę wrzucamy do miski i posypujemy dynią.



Sos:



Do małej miseczki wlewamy olej, ocet, dodajemy musztardę i odrobinę pieprzu i energicznie mieszamy aż składniki się wymieszają.



Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i podajemy.



Nie dodawałam soli ze względu na słony ser.



Smacznego :)
Rukola z cieciorką kalarepką i selerem
Warzywa myjemy obieramy i kroimy w kostkę
Rukola z cieciorką kalarepką i selerem
Wszystkie składniki sosu energicznie mieszamy
Rukola z cieciorką kalarepką i selerem
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i polewamy sosem