monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rulasz czyli rybny gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny delikatny gulasz, smaczna alternatywa dla gulaszy mięsnych, zapraszam:)

Rulasz czyli rybny gulasz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rulasz czyli rybny gulasz

 

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 10 cm pora
  • 2-3 cm selera ( korzeń)
  • 250 g fileta z czerwonej tilapi
  • 2 ogórki kiszone o zwartym miąższu
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka mąki
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rulasz czyli rybny gulasz
Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Por pokroić na pół plasterki. Marchewkę i pietruszkę pokroić na długie słupki, seler na cienki plasterki. W rondelku rozgrzać około 2-3 łyżki oleju sezamowego. Dodać por i lekko go zeszklić. Następnie dodać resztę warzyw/ Przez około 2 minuty smażyć. Dodać pół szklanki wody, przykryć i dusić do miękkości. Ogórka pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do warzyw. Zdjąć pokrywkę i dusić razem około 5 minut. Zdjąć z ognia. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o wielkości 2cm. Na patelni rozgrzać resztę oleju i dodać rybę. Po chwili dodać 1 łyżeczkę sosu sojowego. Smażyć rybę około 5 minut. Przełożyć do warzyw używając łyżki cedzakowej. Rondelek ponownie postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia. W miseczce wymieszać mąkę z 1/3 szklanki wody oraz sosem sojowym i rybnym. Mieszankę przelać do rondelka, zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić pieprzem. Podawać z czym kto lubi:) Smacznego!
Rulasz czyli rybny gulasz
warzywa umyć, osuszyć i pokroić na słupki oraz pół plasterki
Rulasz czyli rybny gulasz
warzywa przez chwilę smażyć potem dodać wodę i dusić do miękkości
Rulasz czyli rybny gulasz
rybę pokroić i wrzucić na patelnię z sosem sojowym
Rulasz czyli rybny gulasz
wymieszać makę z wodą sosem sojowym i rybnym