Sposób przygotowania:
Rumiane ślimaczki
Wymieszać ciasto naleśnikowe z 2 jajek , mąki , proszku do pieczenia , mleka, wody mineralnej , 2 łyżek oleju i szczypty soli i odstawić na 30 minut.
Natłuścić olejem i mocno rozgrzać patelnię do naleśników .
Usmażyć 6 naleśników wlewając na patelnię po chochelce do zupy ciasta naleśnikowego i obracając patelnią rozprowadzać po całym dnie .
Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony .
Usmażyć wszystkie naleśniki .
Drobno usiekaną cebulę usmażyć na złoto .
Zalać prażoną cebulkę 2 łyżkami gorącej wody.
Po paru minutach jak napęcznieje odcedzić.
Usiekać dymkę.
Wymieszać zmielone mięso , prażoną cebulkę , smażoną cebulkę i dymkę. Doprawić do smaku garam masalą.
Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu .
Zwijać naleśniki w,, wałek " ( zaginać najpierw lewy i prawy bok , a następnie rolować od dołu ). Panierować naleśniki w jajku i bułce tartej.
Obsmażać na rumiano na maśle klarowanym.
Odłożyć by ostygły i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć plasterki krokietów na rumiano z jednej i drugiej strony.
Podawać z surówką jako danie obiadowe, albo jako ciepłą przekąskę nadziane na wykałaczki.
* Dzięki doprawieniu garam masalą krokieciki uzyskują smak indyjskich potraw. W skład Garam masali wchodzą zmielone ( niektóre uprzednio uprażone): kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon ,liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, kozieradka, anyż gwiaździsty i inne w niewielkiej ilości.
Natłuścić olejem i mocno rozgrzać patelnię do naleśników .
Usmażyć 6 naleśników wlewając na patelnię po chochelce do zupy ciasta naleśnikowego i obracając patelnią rozprowadzać po całym dnie .
Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony .
Usmażyć wszystkie naleśniki .
Drobno usiekaną cebulę usmażyć na złoto .
Zalać prażoną cebulkę 2 łyżkami gorącej wody.
Po paru minutach jak napęcznieje odcedzić.
Usiekać dymkę.
Wymieszać zmielone mięso , prażoną cebulkę , smażoną cebulkę i dymkę. Doprawić do smaku garam masalą.
Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu .
Zwijać naleśniki w,, wałek " ( zaginać najpierw lewy i prawy bok , a następnie rolować od dołu ). Panierować naleśniki w jajku i bułce tartej.
Obsmażać na rumiano na maśle klarowanym.
Odłożyć by ostygły i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Pokroić w cienkie plastry.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć plasterki krokietów na rumiano z jednej i drugiej strony.
Podawać z surówką jako danie obiadowe, albo jako ciepłą przekąskę nadziane na wykałaczki.
* Dzięki doprawieniu garam masalą krokieciki uzyskują smak indyjskich potraw. W skład Garam masali wchodzą zmielone ( niektóre uprzednio uprażone): kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon ,liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa, kozieradka, anyż gwiaździsty i inne w niewielkiej ilości.