Sposób przygotowania:
Rumowo-czekoladowe ciasteczkaETAP 1:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dokładnie posiekać z masłem. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 żółtka, rum, puree z dyni i aromat.
ETAP 2:
Szybko zagnieść ciasto.
ETAP 3:
Kakao wymieszać ze śmietaną, połączyć z drugą połową mąki z masłem, wlać 2 łyżki rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i zagnieść ciasto. Oba ciasta oddzielnie zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 20-25 minut.
ETAP 4:
Następnie z obu kolorów ciasta utoczyć małe kuleczki, ułożyć w kształcie kwiatka, palcami uformować płatki
ETAP 5:
Za pomocą wykałaczki zamoczonej w płynnej czekoladzie zrobić wgłębienia w płatkach kwiatków. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem i włożyć do piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni. Upieczone, zimne ciasteczka ozdobić pozostałą czekoladą.