SUPERPRZEPIS

Rumowo-czekoladowe ciasteczka

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rumowo-czekoladowe ciasteczka

Kruche ciasteczka z aromatem rumowym i czekoladą to pyszne połączenie. Wyglądają efektownie a jeszcze bardziej smakują. Inspirację do kształtu ciasteczek znalazłam w internecie.

Składniki:

Rumowo-czekoladowe ciasteczka

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Rumowo-czekoladowe ciasteczka

ETAP 1:

Rumowo-czekoladowe ciasteczka
2 żółtka, puree z dyni i aromat połączyć z połową mąki z masłem

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dokładnie posiekać z masłem. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2 żółtka, rum, puree z dyni i aromat.

ETAP 2:

Rumowo-czekoladowe ciasteczka
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto

Szybko zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Rumowo-czekoladowe ciasteczka
Przygotowane ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Kakao wymieszać ze śmietaną, połączyć z drugą połową mąki z masłem, wlać 2 łyżki rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i zagnieść ciasto. Oba ciasta oddzielnie zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 20-25 minut.

ETAP 4:

Rumowo-czekoladowe ciasteczka
Utoczone kuleczki z ciasta ułożyć w kwiatuszki

Następnie z obu kolorów ciasta utoczyć małe kuleczki, ułożyć w kształcie kwiatka, palcami uformować płatki

ETAP 5:

Rumowo-czekoladowe ciasteczka

Za pomocą wykałaczki zamoczonej w płynnej czekoladzie zrobić wgłębienia w płatkach kwiatków. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem i włożyć do piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni. Upieczone, zimne ciasteczka ozdobić pozostałą czekoladą.