alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Rurki z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakowite i w miarę łatwe w przygotowaniu rureczki z ciasta półkruchego z kremem budyniowym. Idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Polecam :)

Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Rurki z kremem budyniowym

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem budyniowym

ETAP 1:

Rurki z kremem budyniowym
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto

Mąkę przesiać przez sito, dodać zimną margarynę pokrojona na kawałeczki i razem posiekać. Następnie dodać śmietanę, cukier wanilinowy i drożdże rozrobione z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, minimum na 4 godz.

ETAP 2:

Rurki z kremem budyniowym
Ciasto pociąć na paski i nawijać na foremki

Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 mm. Radełkiem wycinać paski o szerokości ok 2 cm i długości ok 15 cm. Następnie nawijać ciasto na foremki wysmarowane wcześniej masłem zaczynając od węższej części.

ETAP 3:

Rurki z kremem budyniowym

Rurki piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 st. Następnie ściągać jeszcze gorące przy pomocy ściereczki wpychając węższą część foremki do środka.

ETAP 4:

Rurki z kremem budyniowym
Z podanych składników przygotować budyń

1 szkl mleka wlać do garnka i zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka rozmieszać z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną stopniowo dolewać mleko, które pozostało. Rozrobioną masę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować budyń. Wylać na głęboki talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 5:

Rurki z kremem budyniowym
Masło i margarynę zmiksować , dodać budyń, olejek a na końcu spirytus

Miękkie masło i margarynę miksować około 10 min aż zrobią się białe i zwiększą objętość. Później dodawać po łyżce budyniu i dokładnie miksować. Wlać olejek śmietankowy i dalej miksować. Następnie wlewać spirytus po pół kieliszka i powoli miksować.

ETAP 6:

Rurki z kremem budyniowym
Rurki napełnić masą budyniową i schłodzić w lodówce

Dobrze wystudzone rureczki napełniać przygotowaną masa za pomocą rękawa cukierniczego.
Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.