Sposób przygotowania:
Rurki z kremem budyniowymETAP 1:
Mąkę przesiać przez sito, dodać zimną margarynę pokrojona na kawałeczki i razem posiekać. Następnie dodać śmietanę, cukier wanilinowy i drożdże rozrobione z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, minimum na 4 godz.
ETAP 2:
Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 mm. Radełkiem wycinać paski o szerokości ok 2 cm i długości ok 15 cm. Następnie nawijać ciasto na foremki wysmarowane wcześniej masłem zaczynając od węższej części.
ETAP 3:
Rurki piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do temp 180 st. Następnie ściągać jeszcze gorące przy pomocy ściereczki wpychając węższą część foremki do środka.
ETAP 4:
1 szkl mleka wlać do garnka i zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka rozmieszać z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną stopniowo dolewać mleko, które pozostało. Rozrobioną masę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować budyń. Wylać na głęboki talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
ETAP 5:
Miękkie masło i margarynę miksować około 10 min aż zrobią się białe i zwiększą objętość. Później dodawać po łyżce budyniu i dokładnie miksować. Wlać olejek śmietankowy i dalej miksować. Następnie wlewać spirytus po pół kieliszka i powoli miksować.
ETAP 6:
Dobrze wystudzone rureczki napełniać przygotowaną masa za pomocą rękawa cukierniczego.
Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.