Sposób przygotowania:
Ruskie pierogi wg Megg
Farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i ubijamy na jednolitą masę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż do zarumienienia. Gdy ubite ziemniaki ostygną, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozdrobniony twaróg i urabiamy na jednolitą masę, dodając pieprz i sól do smaku.
Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, mleko podgrzewamy aby było dość ciepłe i wlewamy do mąki zarabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy średnie kwadraty, na każdy nakładamy farsz i lepimy pierożki. Gotowe pierożki wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy kilka minut aż wypłyną do wierzchu. Gotowe pierożki podajemy z roztopionym masłem. Smacznego!
Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, mleko podgrzewamy aby było dość ciepłe i wlewamy do mąki zarabiając ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy średnie kwadraty, na każdy nakładamy farsz i lepimy pierożki. Gotowe pierożki wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy kilka minut aż wypłyną do wierzchu. Gotowe pierożki podajemy z roztopionym masłem. Smacznego!