iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Ruskie pierogi z bazylią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto na pierogi robię zawsze z przepisu "Glumanda". Dodałam bazylii do farszu i powiem, że dobrze się komponowała z reszta składników

Ruskie pierogi z bazylią

Składniki:

Ruskie pierogi z bazylią

 

 

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • 1 szklanka cieplej wody

 

  • Nadzienie:
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki twarogu
  • 1/2 cebuli-duża
  • sól, pieprz mielony
  • 1 łyżka bazylii suszonej

 

  • Polewa:
  • 150g boczku wędzonego
  • 1/2 cebuli-dużej
  • sól, pieprz mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi z bazylią
Ja ciasto wyrabiam w misce - wsypać mąkę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli i wyrabiamy, dodając ciepłej wody - małe ilości (ciasto ma być elastyczne i nie lepić się do rąk) przykryć ściereczką. Ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać cebulkę (którą wcześniej zrumieniliśmy na oleju - obraną i pokrojoną drobniutko) dodać 2 łyżki twarogu, pieprz mielony, bazylię i wymieszać (robimy to wcześniej aby wszystko wystygło). Ciasto kroimy na kawałki i rozwałkować na cienki placek (to nie wymagało podsypywania mąką) wycinamy szklanką okrągłe placki na które nakładamy farsz i sklejamy (można widelcem przygniatać końcówki) i tak postępujemy do wykończenia ciasta i farszu. Do garnka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i jak zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i wkładamy zrobione pierogi partiami, lekko zamieszać, jak podniosą się do góry gotujemy ok 2 min. i wykładamy na talerzyki sitkiem. Przygotować polewę-na oleju smażymy boczek, pokrojony w kostkę drobną lub paski, jak będzie zrumieniony dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę (smażymy aż cebulka będzie lekko zrumieniona) i popieprzyć-nie solimy bo boczek jest słony. I polewamy gotowe pierogi.