Sposób przygotowania:
Ruskie pierogi z bazylią
Ja ciasto wyrabiam w misce - wsypać mąkę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli i wyrabiamy, dodając ciepłej wody - małe ilości (ciasto ma być elastyczne i nie lepić się do rąk) przykryć ściereczką. Ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Odcedzić, ubić tłuczkiem, dodać cebulkę (którą wcześniej zrumieniliśmy na oleju - obraną i pokrojoną drobniutko) dodać 2 łyżki twarogu, pieprz mielony, bazylię i wymieszać (robimy to wcześniej aby wszystko wystygło). Ciasto kroimy na kawałki i rozwałkować na cienki placek (to nie wymagało podsypywania mąką) wycinamy szklanką okrągłe placki na które nakładamy farsz i sklejamy (można widelcem przygniatać końcówki) i tak postępujemy do wykończenia ciasta i farszu. Do garnka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i jak zacznie wrzeć zmniejszyć gaz i wkładamy zrobione pierogi partiami, lekko zamieszać, jak podniosą się do góry gotujemy ok 2 min. i wykładamy na talerzyki sitkiem. Przygotować polewę-na oleju smażymy boczek, pokrojony w kostkę drobną lub paski, jak będzie zrumieniony dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę (smażymy aż cebulka będzie lekko zrumieniona) i popieprzyć-nie solimy bo boczek jest słony. I polewamy gotowe pierogi.
misia53