Sposób przygotowania:
ryba dziwaczka w słodkich buraczkach
Zalej fasolę wodą i zostaw na noc. Następnego dnia opłucz i ugotuj z listkami laurowymi, aż będzie miękka. Osobno ugotuj makaron w osolonej wodzie pozostawiając lekko twardy.Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i smaż mieszając przez 2-3 min, aż zmiękną. Dodaj paprykę oraz suszone warzywa. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smaż przez 2-3 min.Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 10 min często mieszając.W tym czasie na patelni podsmaż rybę. Do warzyw dodaj makaron, fasolkę a na wierzchu połóż rybę. Zmniejsz płomień i duś potrawę pod przykryciem prze 5-10 min, aż makaron się ugotuje i zagęści sos. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok, żeby danie przestygło przed podaniem. Przygotuj buraczki. Suszone śliwki ugotuj w winie, dodaj anyż i imbir. Następnie zmiksuj na mus. Z pomarańczy wyciśnij sok, a następnie wrzuć pure z buraków i zagotuj z gałązką rozmarynu. Dodaj mus i sól do smaku.