ziego

ziego

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

ryba dziwaczka w słodkich buraczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryba w buraczkach zaskakuje smakiem i wyglądem.Danie szybkie w przygotowaniu, jeśli mamy czarną fasolkę w puszce.

ryba dziwaczka w słodkich buraczkach

Składniki:

ryba dziwaczka w słodkich buraczkach

 

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 filety rybne pokrojone w kostkę (tu dorsz)
  • 1 cebula obrana i posiekana
  • 1 ząbki czosnku obrane i posiekane
  • duża czerwona papryka pokrojona w paseczki
  • 4 szczypty mieszanki suszonych ziół (np. rozmaryn, oregano i tymianek)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 30 dag makaronu razowego
  • 30 dag drobnej fasolki czarnej
  • 2 liście laurowe
  • listki mięty do ozdoby

 

 

  • 1 opakowanie buraczków
  • 1 pomarańcza
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 cm korzeń imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 dag śliwek kalifornijskich
  • kieliszek (100 ml) czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

ryba dziwaczka w słodkich buraczkach
Zalej fasolę wodą i zostaw na noc. Następnego dnia opłucz i ugotuj z listkami laurowymi, aż będzie miękka. Osobno ugotuj makaron w osolonej wodzie pozostawiając lekko twardy.Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i smaż mieszając przez 2-3 min, aż zmiękną. Dodaj paprykę oraz suszone warzywa. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smaż przez 2-3 min.Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 10 min często mieszając.W tym czasie na patelni podsmaż rybę. Do warzyw dodaj makaron, fasolkę a na wierzchu połóż rybę. Zmniejsz płomień i duś potrawę pod przykryciem prze 5-10 min, aż makaron się ugotuje i zagęści sos. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok, żeby danie przestygło przed podaniem. Przygotuj buraczki. Suszone śliwki ugotuj w winie, dodaj anyż i imbir. Następnie zmiksuj na mus. Z pomarańczy wyciśnij sok, a następnie wrzuć pure z buraków i zagotuj z gałązką rozmarynu. Dodaj mus i sól do smaku.