agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

ryba morska zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

ryba morska zapiekana ryba morska zapiekana

ryba morska zapiekana

Składniki:

ryba morska zapiekana

 

  • 0,5 kg filet z ryby morskiej,
  • 20 dkg pieczarki,
  • 5 dkg ser zółty,
  • 2 łyżki masło roślinne,
  • 2 łyżki mąka,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 2 kostki bulionowe,
  • 2 żółtka,
  • do smaku sok z cytryny lub kwasek, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

ryba morska zapiekana
Kostki bulionowe rozpuścić we wrzątku. Do wrzątku wrzucać filety i gotować 15 minut uważając by ich nie rozgotować. Ugotowaną rybę odcedzić. Pieczarki oczyścić, umyć i podsmażyć na margarynie. Ser zetrzeć na tarce.
Sos do ryby
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać by nie było grudek. Dodać śmietanę i zagotować. Po zagotowaniu dodać przyprawy, żółtka, utarty ser i dokładnie wymieszać.
Do sosu wrzucić rybę, pieczarki i wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym. Piec aż wierzch zapiekanki zrumieni się.
Podawać z pieczywem. Dodatek sałata zielona.

Tagi:

ryba ryby sery ser