Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba "na czerwono"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę umyć, oczyścić, odkrajać głowę i płetwy, umyć. Z przygotowanej ryby zdjąć

Ryba "na czerwono"

Składniki:

Ryba "na czerwono"

 

  • 60 dag dorsza lub morszczuka
  • 1 łyżka zmiażdżonych nasion kminku
  • 15 dag cebuli
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • 20 dag buraków
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • pieprz
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ryba "na czerwono"
Rybę umyć, oczyścić, odkrajać głowę i płetwy, umyć. Z przygotowanej ryby zdjąć skórę, ściągając ją od głowy w kierunku ogona. Skrajać filety, natrzeć je zmiażdżonym kminkiem, pokrajać w poprzek na porcje, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w lodówce na ok 30 minut. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Cebulę, marchew i pietruszkę pokrajać i włozyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Buraki poszatkować i razem z obranym czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem dodać do gotującego się wywaru. Równocześnie włozyć porcje ryby. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut. Ugotowane porcje ryby wyjąć i ułożyć na ustawionym na parze półmisku, przykryć. Warzywa przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z posiekaną pietruszką i olejem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Zagrzać. Gorącym przecierem obłożyć rybę. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody i surówek.

Tagi:

buraki