Sposób przygotowania:
Ryba "na czerwono"
Rybę umyć, oczyścić, odkrajać głowę i płetwy, umyć. Z przygotowanej ryby zdjąć skórę, ściągając ją od głowy w kierunku ogona. Skrajać filety, natrzeć je zmiażdżonym kminkiem, pokrajać w poprzek na porcje, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w lodówce na ok 30 minut. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać. Cebulę, marchew i pietruszkę pokrajać i włozyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Buraki poszatkować i razem z obranym czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem dodać do gotującego się wywaru. Równocześnie włozyć porcje ryby. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok 20 minut. Ugotowane porcje ryby wyjąć i ułożyć na ustawionym na parze półmisku, przykryć. Warzywa przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z posiekaną pietruszką i olejem, przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Zagrzać. Gorącym przecierem obłożyć rybę. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody i surówek.
aniolek27