Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba panierowana z sosem curry

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Masło roztopić w garnku. Mąkę rozprowadzić z mlekiem, doprawić do smaku curry, sokiem

Ryba panierowana z sosem curry

Składniki:

Ryba panierowana z sosem curry

 

  • 50 dag usmażonych filetów z ryby
  • 3 dag orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyzeczka mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 łyżki przyprawy curry
  • sokz  1/2 cytryny
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryba panierowana z sosem curry
Masło roztopić w garnku. Mąkę rozprowadzić z mlekiem, doprawić do smaku curry, sokiem z cytryny, cukrem i posolić. Wlać do rondelka i ciągle mieszając lekko podgrzewać na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Usmażone filety rybne ułozyć na półmisku i polać sosem. Posypać posiekanymi orzechami i natką. Podawać z suróką.
Do przygotowania tego dania świetnie nadają się gotowe paluszki rybne w panierce.