Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ryba po andaluzyjsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zwyczajna ryba z niezwyczajnym sosem, całość świetnie się komponuję i smakuje naprawdę wybornie - polecam gorąco!

Ryba po andaluzyjsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po andaluzyjsku

 

  • 3-4 filety rybne (ok. 1 kg) np. panga, mintaj, dorsz,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól,
  • pieprz,
  • SOS:
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4-5 ogórków konserwowych,
  • 2-3 kawałki papryki konserwowej (po pokrojeniu powinno być tyle samo, co ogórków),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po andaluzyjsku
Rybę rozmrażamy, oprószamy solą i pieprzem i kroimy na kawałki. Jajka rozkłocamy. Kawałki ryby maczamy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, całość studzimy.

Ogórka i paprykę konserwową kroimy w drobniutką kostkę. Majonez mieszamy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku.

Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sos majonezowy i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Sos można podać od razu, ale najlepszy jest po "przegryzieniu". Rybę wykładamy na półmisek i podajemy z sosem. Danie świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub grzankami. Smacznego :)
Ryba po andaluzyjsku
Rybę rozmrażamy, oprószamy solą i pieprzem i kroimy na kawałki.
Ryba po andaluzyjsku
Kawałki ryby maczamy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano
Ryba po andaluzyjsku
Cebulę drobno kroimy, szklimy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Ryba po andaluzyjsku
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sos majonezowy i mieszamy.