Ryba po baskijsku

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Brytfannę wysmarować olejem, poukładać kawałki ryby, dodać wszystkie pozostałe

Ryba po baskijsku

Składniki:

Ryba po baskijsku

 

  • 3/4 kg filetów rybnych
  • 1/4 filiżanki sosu z krewetek
  • 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 filiżanki zmiażdżonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
  • 3 łyżki posiekanej szalotki
  • 1 listek laurowy
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba po baskijsku
Brytfannę wysmarować olejem, poukładać kawałki ryby, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz pieprzu, przykryć i gotować 15 minut. Usunąć listek laurowy, a rybę przełozyć na gorący półmisek i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały w naczyniu sos dalej gotować aż większość wody wyparuje (mozna zwiększyć płomień, ale tak by nie dopuścić do stanu wrzenia). Gotowym sosem polać rybę i posypać pieprzem. Podawać gorące.
Do przygotowania tej potrawy najlepiej nadaje się ryba morska - sola, dorsz, flądra lub mintaj.